Első vonal

A kórházi járványtanászok virtuális önképzőköre

 

 

Kétezertizenkettő február 25-én indítottuk el ezt az oldalt. Azzal a céllal, hogy akit érdekel az infekciókontroll, ennek, vagy valamelyik határterületének aktív vagy nyugdíjas képviselője, tanulmányai az egészségügyön belül a betegellátáshoz, ápoláshoz, járványügyi felügyelethez kapcsolják, vagy pusztán érdeklődik napjaink egészségügyének még a tömegkommunikációt is meg-megmozgató problémaköre, az egészségügyi ellátás során fellépő fertőző betegségek valós állapota iránt, az olyan fórumhoz jusson hozzá, ahol ezek az információk hiteles és ellenőrizhető forrásból megjelennek. Ahogy az alcím is jelzi, önképzőkörnek szánjuk ezt az oldalt. Olyan önképzőkörnek, amelynek mindenki tagja lehet, aki műveli azt, amihez hozzá kíván szólni. Mindenki, akinek vannak tapasztalatai, amiket érdemesnek érez másokkal megosztani. Mindenki, akiben kételyek merülnek fel a mindennapok során, vajon nem lehetne-e többet tenni a megelőzés érdekében. Mindenki, aki úgy érzi, talán más úton hatékonyabban lehetne elébe menni az alapbetegséggel összefüggésbe nem hozható fertőzések kialakulásának, vagy valós számokhoz jutni a kialakult fertőzések számát illetően. Mindenki, akinek van olyan ötlete, amit vitára bocsátana, vagy van olyan gondolata, amit egy mások által indított vitafórumhoz hozzá kívánna fűzni. Szabad fórum lesz tehát szándékunk szerint, és bízunk abban, hogy az előzetesen érezhető érdeklődés akkor is tartani fog, amikor már valóság az, amiről tegnapig még csak beszéltünk.
Mindenki előtt nyitva áll tehát a lehetőség, hogy bekapcsolódjon az oldal szerkesztésébe. A létrejötte 2011. október 20-ig nyúlik vissza, amikor a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán tartott Jövővivő című infekciókontroll munkanapon Farkas Anikó azt javasolta, hogy jó lenne indítani valamilyen rendszeres megjelenési formájú közlési felületet, amin információk, ötletek, javaslatok tehetők mindenki számára nyilvánossá, folyóirat- és könyvreferátumok, kongresszusi beszámolók, kongresszusi hírek jelenhetnek meg. Ő volt tehát az ötletgazda, a felbujtó. Harmadikként Antmann Katalin társult a „szerkesztő bizottságba”, a 2012. márciusi Fél egészség” munkanap egyik programjának kitalálója, és társzervezője. A munkát elosztjuk egymás között, és mindhárman várjuk a véleményeket.
A megvalósításra egy ingyen létrehozható honlap tűnt a legalkalmasabbnak. Egy ilyen viszonylag kevés számítástechnikai ismeret birtokában is kezelhető, és a szűkös tárkapacitás ellenére is elegendő legfontosabb közölnivalóink befogadására. Habár mindhármunknak, akik pillanatnyilag a honlap szerkesztésében részt vállalunk, munkahelyének profilja a honlaphoz kapcsolódó tevékenységgel fedésben van, ezért természetesen informáltuk is munkáltatónkat szerepvállalásunkról, de a honlap mögött semmilyen szervezet, intézmény nem áll, ez teljes mértékben úgymond civil kezdeményezésű fórum. Szponzori támogatást sem kérünk csinosabbá, gazdagabbá tételéhez. Hadd maradjon meg olyannak, amilyent három lelkes dilettáns képes működtetni, szabadidejében, lelkesedésből, attól a hittől mozgatva, hogy valakinek használ vele. Főleg azoknak, akik az első vonalakban küzdenek.
A szokásos internetes fórumoktól eltérően itt mindenkinek lesz neve. Hiszen a véleményünket nincs okunk azonosíthatatlan álcanevek mögé rejteni. Nem is kaphat szót, megnyilvánulást az, aki virtuális símaszk mögül gyakorolná a szólásszabadságot. Ez lesz tehát az egyetlen korlátozás.
Minden véleményt, hozzászólást fogadunk, és – ha szükséges, szerkesztett formában – a nyilvánosság elé tárunk.

 

Mi sokat várunk ettől a kezdeményezéstől, és eddig nagyon élvezzük is. Reméljük, látogatóink is osztoznak majd mindebben.

 

 

Barcs István, Budapest
Farkas Anikó, Nyíregyháza
Antmann Katalin, Budapest